Bakterie znajdujące się w jamie ustnej mogą powodować próchnicę i wiele innych schorzeń np. paradontozę, a także choroby serca, nerek i stawów.
Dlatego leczenie próchnicy jest tak ważne zarówno dla zdrowych zębów i pięknego uśmiechu, jak i dla utrzymania zdrowia całego organizmu.
Bakterie są głównym składnikiem płytki nazębnej i stanowią 80% jej masy. Pozostałe 20% to podłoże organiczne, które ułatwia im przyleganie do powierzchni zębów.
Podjadając często między posiłkami dostarczamy bakteriom ich strategicznej pożywki – węglowodanów.
Kiedy bakterie rozkładają cukry powstają kwasy organiczne, które drastycznie obniżają pH w jamie ustnej, co powoduje demineralizację szkliwa.
Początkowo są to bardzo niewinne małe, białe plamki próchnicowe, które mogą ciemnieć w miarę rozwoju próchnicy.
Zaatakowane szkliwo staje się porowate i kruche.
Do wnętrza zęba przedostaje się więcej bakterii, które szybko niszczą zębinę. Dochodzi do powstania ubytku twardych tkanek zęba. W miarę powiększania się ubytku dochodzi do zainfekowania miazgi zęba, co objawia się bólem zęba, wrażliwością na zmiany temperatury i nagryzanie.
Leczenie próchnicy polega na starannym oczyszczeniu ubytku próchnicowego, czyli usunięciu chorych tkanek zęba.
W przypadku bardzo głębokiej próchnicy, gdy na dnie ubytku pozostaje jeszcze warstwa zdrowej zębiny stosujemy tzw. leczenie biologiczne.
Używamy wówczas specjalnych preparatów, które mają silne działanie przeciwbakteryjne i umożliwiają remineralizację zębiny na dnie ubytku. Tym samym unikamy leczenia kanałowego zachowując żywy ząb.